“Noordwolde is mijn thuis”, een interview met wethouder Heidi den Hartigh

‘Noordwolde is mijn thuis’

Heidi den Hartigh: „Het mooie van het vak is dat je iets kunt betekenen voor de inwoners.”<div class="picturecredit">Foto Anne Westerhof</div>

HEIDI DEN HARTIGH: „HET MOOIE VAN HET VAK IS DAT JE IETS KUNT BETEKENEN VOOR DE INWONERS.”

FOTO ANNE WESTERHOF

Anne Westerhof

Op de zevende verdieping van het gemeentehuis ligt haar kamer aan de oostzijde, die een weids uitzicht geeft over de dreven. De kunstwerken aan de muur zijn kleurrijk en komen van haar eigen huis, omdat ze van wat er hing niet vrolijk werd. „Ik hou van kleur.” Heidi den Hartigh is sinds anderhalf jaar wethouder in de gemeente Weststellingwerf.

Sociaal Duurzaam Weststellingwerf (SDW) is de lokale partij die ze vertegenwoordigt binnen de gemeente. Voor een landelijke partij zal ze niet snel kiezen omdat de lokale politiek vaak een andere werkelijkheid kent, die dichter bij de mensen ligt.

Met het Stellingwerfs had ze geen moeite omdat het vergelijkbaar was met het dialect in de Hoeksche Waard, waar ze is geboren. Met de Friese taal kan ze ook uit de voeten dankzij de cursus ‘Fries voor niet Friezen’ bij de AFUK. Deze is ze op eigen initiatief gaan volgen omdat ze in de provinciale politiek bij de les wilde zijn.

Arbeidersgezin

Heidi den Hartigh (1961, Nieuw-Beijerland) woonde vanaf haar 16e in Rockanje. Ze komt uit een arbeidersgezin, vader was machinebankwerker en moeder coupeuse. Na een hbo-opleiding Personeel en Organisatie, koos ze voor een studie psychologie. Na anderhalf jaar haakte ze af, het bleek niet te combineren met haar werk want ze moest als alleenstaande zelf haar centjes verdienen. Daar bleek ze wel goed in, ze heeft haar sporen verdiend bij meerdere organisaties, in de wereld van P&O en management. Haar man, Wick Vinkenburg ontmoette ze toen ze voor een zelfde bedrijf werkten en ze gingen samen verder in een authentiek, verbouwd daggelders huisje.

Na bijna twintig jaar Woerden kwam Noordwolde in beeld. Vinkenburg was met pensioen en ze zochten een levensloopbestendige woning. Een woning in Noordwolde voldeed aan hun behoefte. En daar heeft Den Hartigh geen moment spijt van gehad. Haar man werd bestuurslid bij SDW en zette zich in bij ‘Ambacht Noordwolde’. Zij werkte veel als Troubleshooter, dat soort opdrachten liggen haar. „De lekken opsporen en dan weer verder.” En ze reisde veel voor haar werk. ‘ Na een korte P&O-klus bij de gemeente Heerenveen deed ze tijdens de coronaperiode een detacheringsopdracht bij ‘Leaseplan’ en ging vervolgens daar een dienstverband aan.

Rouw

In november 2020 overleed plotseling haar man. Er brak een nare periode aan, een tijd waarin ze het erg moeilijk had met dit ingrijpende verlies. Den Hartigh ervoer dat je zo’n verlies nooit te boven komt. Bij de laatste dodenherdenking in Nijeholtwolde benoemde ze dit. „Tijd heelt nooit alle wonden. Rouw kent geen houdbaarheidsdatum, maar neem je mee in het leven.”

Rol

In die periode werd er een beroep op haar gedaan, door de partij SDW en men vroeg haar in de partij een rol te spelen. Uiteindelijk besloot ze hiertoe en toen er gemeenteraadsverkiezingen kwamen stond ze op de lijst. Omdat het college uitgebreid werd naar vier partijen werd ze zomaar wethouder omdat de collega-lijsttrekker zich niet herkiesbaar stelde.

Sinds juni 2022 voert ze het ambt met passie uit. Ze moest wennen omdat ze snel gaat en van korte klappen houdt. „Het proces binnen het politieke landschap duurt vaak langer en maakt dat ik soms voor de troepen uit wil lopen”, vertelt de wethouder. „Maar ik hou het einddoel scherp voor ogen. „Geschiedt het niet vandaag dan maar morgen.”

Naar eigen zeggen heeft ze een mooie allround portefeuille met onder meer duurzaamheid, klimaat en armoede. Of het links of rechts is maakt haar niet uit, als het maar goed is voor de mensen. Over de vraag wat ze ervaart als typisch Stellingwerfs hoeft ze niet lang na te denken. „Het is de onderlinge saamhorigheid, het samen doen.”

„Het mooie van het vak is dat je iets kunt betekenen voor de inwoners”, aldus de wethouder. Het wethouderschap was een behoorlijke ommezwaai in haar loopbaan, het was zaak om snel te leren waar het ‘echte’ probleem zat. Het beleid op de onderwerpen waar ze zich voor inzet werpt z’n vruchten af. „Onderwerp breed zijn al mooie dingen gerealiseerd. Ook is er met de extra gelden vanuit het college een pakket met maatregelen voor armoedebestrijding ontwikkeld.”

Leerpakket

En trots is ze op het leerpakket dat is aangeboden op de bassischolen waarmee leerlingen gecertifieerd werden tot junior energiecoach. Na lessen in het besparen van energie en het praktiseren in de thuissituatie. Ze wil dit een vervolg geven om het onderwerp blijvend onder de aandacht te houden.

Over de toekomst weet ze een ding zeker. „Het verleden heeft me geleerd om niet te ver vooruit te kijken.” Ze heeft geen idee. Wat ze wil is actief blijven voor haar gemeente in wat voor rol dan ook. En ze wil hier blijven wonen. „Noordwolde is mijn thuis.”

Categorieën: Nieuws